De toko is geen kookwinkel met een gigantisch assortiment van leuke, trendy, essentiële of volstrekt overbodige hulpmiddelen voor uw keuken.
Daar is ook geen ruimte voor. Toch hebben we wel een neus voor trends. Neem bijvoorbeeld slow-cookers. Nu heeft iedereen die (wij niet meer, trouwens), maar voordat ze in Nederland bekend werden hadden wij die al in de verkoop.
Er is meer dan we hier opnoemen, maar deze zijn belangrijk in uw keuken:
verjaardagen
Kaarsjes en versieringen om de dag met een zelfgebakken taart tot een feest te maken.
Aan ingrediënten geen gebrek, aan keuze hierin ook niet.
Traditioneel naast trendy, de smaak van ieder kind is immers anders.
vijzels
Wanneer u meer wilt dan een zakje gehaktkruiden als oh zo gewaagde combinatie, is een vijzeltje al snel een essentiële keukenhulp.
Pesto uit een potje of zelfs uit het versvak van een supermarkt heeft immers maar weinig te maken met zelfgemaakte verse pesto.
Wat is er leuker dan zelfgemaakte ras-el-hanout of uw eigen kerriepoeder?
Een kruidenpasta van andere gerechten uit de Indonesische of Thaise keuken dan u in een potje of zakje kunt vinden?
Precies.
En wanneer u wel eens een kardamompit heeft geprobeerd te pellen, bent u of overgestapt naar een potje voorgemalen (die snel zijn smaak verliest) of u heeft al een vijzeltje, waarmee dat een fluitje van een cent is.
Op het ogenblik hebben we voor u een aantal goede vijzels uitgezocht.
Een mooie houten uit Vietnam. Die heeft ook een handige maat om zelf uw oosterse kruidenpasta's of pesto te wrijven.
Het hout vraagt natuurlijk wel zorgvuldig onderhoud, maar wordt dan ook steeds mooier.
Een aardewerk vijzel met houten stamper uit Thailand. Diep, zodat hij ook geschikt is voor kruidenpasta's waarbij veel uien, pepers, gember en laos moeten worden meegestampt.
Hardstenen vijzels uit India. Een kleine, die net als de marmeren vijzel, voornamelijk geschikt is voor droge kruiden en misschien een teentje knoflook en een pepertje.
Een grote, waarmee je perfecte kruidenpasta's in elke samenstelling kunt maken.
Zo'n grote vijzel is wel zwaar, kunt u dan ook het beste altijd op uw aanrecht hebben staan. Gelukkig heeft hij zijn uiterlijk mee.
Beide hardstenen stampers hebben een geruwde onderkant, zodat ze goed grip krijgen op glibberige, natte kruiden als ui en peper.
Het zelf stampen van kruidenpasta's is zwaar werk, maar zelfs een goede foodprocessor kan er niet zo'n superieure mix van maken als een goede vijzel.
pasteipersjes
Die worden ook wel empanadapersjes genoemd, of mezzaluna-vormpjes. En hoewel samosa's traditioneel gevouwen driehoekjes zijn, zie je ze vaak genoeg met zo'n persje gemaakt.
pasteipersjes Het is eigenlijk vooral afhankelijk van uw vulling en de manier van gaar maken, hoe u het pasteitje gaat noemen.
De kleine maat links en staand rechts, van pastadeeg met een vulling van bijv. diverse kazen, of spinazie en pesto, zacht gegaard in lichtzout water en geserveerd met een tomatensaus heten ze mezzalune.
Gebakken van ander deeg, met een meer Mexicaanse vulling, heten ze opeens empanada. Met Griekse feta gevuld worden het dan galaktabouriko. Gefrituurd in een yoghurt-deegje met bijvoorbeeld spinazie en panir-kaas, of kerrie aardappels en erwtjes als vulling samosa.
En met uw eigen favoriete vulling met bijvoorbeeld bladerdeeg als korst uit de oven is de naam gewoon pasteitje.
Ze worden net zo lekker als u - of het bestaande recept - ze bedenkt. En omdat u ze daardoor vaker maakt, omdat dat met deze persjes zo handig is, mag u deze tot de essentiële keukenhulpjes rekenen.
Opengevouwen steekt u met de onderkant een rondje deeg uit. Leg dat in de kom, doe er - vooral niet teveel en goed afgekoelde - vulling in. Bevochtig de rand licht met een kwastje en druk de twee helften samen. Dan de volgende, of eerst allemaal uitsteken. Gaat allemaal, zolang u de randen een heel klein beetje vochtig heeft voordat u samenknijpt.
Die heel kleine links achteraan op de foto wordt trouwens niet meer gemaakt. Da's nou een voorbeeld, hoe een goed concept, zelfs in zijn beste uitvoering, niet altijd handig blijkt.