TOKO KAIHING keurmerken 2


Halal & Kosher Keurmerken herkennen

van oorsprong Amerikaans


OU
is de allergrootste certificeringsautoriteit.
Dat teken kan op producten van waar ook ter wereld staan.
OK (ook wel Circle K) zult u op voornamelijk Amerikaanse producten aantreffen.
Star K is een groeiende autoriteit. Betrouwbaar, Amerikaans van origine, richten ze zich de laatste jaren ook sterk op Oost- en Zuidoost-Aziatische producenten. Daardoor zult u langzaam steeds meer producten met juist dit logo in de toko aantreffen.
Kaf-K / Kof-K is vrijwel alleen in gebruik bij producenten uit de noordoostelijke VS. Zij zijn ook actief in China. Nog niet heel veel klanten, maar dat zijn wel giganten. De plastic (en ‑grondstoffen)industrie uit China, bijvoorbeeld, om koshere verpakkingen te garanderen.
En nu ze daar toch voet aan de grond hebben...

Er zijn meer, kleinere, regionale zegels, die we in Nederland eigenlijk nooit te zien krijgen.
En alleen een K kan ook. Dat staat voor een interne controle van de fabrikant, die geen prijs stelt op een strenge, dure, onafhankelijke autoriteit. Hoewel iedereen zomaar een K op het etiket kan drukken, wordt er in de praktijk weinig misbruik van gemeld.

van oorsprong Europees
HFFIA halalzegel HFFIA is een van de twee grote Nederlandse halalautoriteiten, HQC de ander HQC-zegel

ORT kasjroetzegel IPOR is een Nederlandse aanduiding, die wat in onbruik raakt. Onder continu rabbinaal toezicht wordt er geproduceerd, dat betekent wel een extra, dure kracht (bij bakkers is dat een vereiste) op je loonlijst.
Op het pak matzecrackers kunt u dat bijvoorbeeld in de toko vinden.

Meer om te laten zien, dat het in Nederland bestaat, hierbij het Nederlandse zegel. Maar of je het tegen zult komen? Er worden hier veel, heel veel produkten gecertificeerd.
Maar slechts weinig fabrikanten kiezen ervoor om een zegel op de verpakking mee te laten drukken.


KLBD Het zegel van Londen kun je ook, nauwelijks vaker, tegenkomen op koshere produkten die in Groot Brittanië zijn gemaakt. Net als in Nederland wordt er daar echter voornamelijk met een lijst gewerkt;   KF, ook uit Londen is internationaal wat nadrukkelijker aanwezig.
Het KLBD zegel en dat van het even strenge Manchester zie je dan ook voornamelijk in kosher-speciaalzaken.


Ook Manchester heeft een tweede kasjroet-autoriteit BIR-logo die internationaal wat zichtbaarder is. Als KIR kom je het tegen op het allerstrengst gecontroleerde voedsel; met het BIR-zegel van de organisatie zelf certificeren ze bijv. biotropische grondstoffen uit de oerwouden op Borneo en het Maleisische schiereiland voor voedsel, schoonheidsprodukten en geneesmiddelen.

van oorsprong Aziatisch
Thai Kashrut
Het elegante zegel van de Thaise kasjroet-autoriteit komt u een enkele keer tegen in de toko. Vooral op gemengde producten als bijvoorbeeld marinades en kooksauzen is het een onmisbare hulp bij het bepalen of de soms wat algemene omschrijvingen op de ingrediëntenlijst wel of niet kosher zijn. Minder mooi, maar wel duidelijker in de boodschap, is het wat modernere tekst-zegel van TKS.

algemeen halal keurmerk Op veel producten zult u halal, helal of een logo kunnen tegenkomen. Maar los geschreven, of met een cirkel om er de aandacht op te vestigen,is de controlerende instantie niet bekend. In controlestatus vergelijkbaar met de losse K dus, al oogt het met een cirkel erom iets betrouwbaarder.
Echt gegarandeerd streng en betrouwbaar zijn de vignetten van de Indonesische MUI-zegel Halal Indonesia en de Thaise Thai halal halalautoriteiten. Het wybertje in het Thaise zegel kan in vele kleuren voorkomen.

Er zijn er veel meer. China Halal Uit China zijn er bijvoorbeeld twee vignetten bekend, allebei met tenminste halal in Arabisch en Latijns alfabet geschreven, één daarvan zelfs drietalig.


Omdat het woord 'halal' telkens los, niet in een zin, staat afgedrukt, zult u na verloop van tijd ook het Arabische woord op een etiket kunnen herkennen. Handig, want niet altijd wordt latijns alfabet erbij gebruikt.

toevoegingen bij kasjroet-merkjes
Op koshere artikelen kan naast het zegel ook nog een D zijn afgedrukt of (zelden) voluit dairy geschreven. Dat zijn artikelen waarin melkproducten zijn verwerkt. De Joodse spijswetten schrijven voor, dat er dan geen spoor van vlees in mag worden aangetroffen. Voor vegetariërs kan dit dus een handig hulpmiddel zijn (maar let wel op, zie gelatine en als hieronder op vis).

Bij het zegel kan ook parve staan. Dat wil zeggen, dat er geen spoor van vlees maar ook geen spoor van melk of lactose in het artikel zit. Dit kán dus een hulpmiddel voor veganisten en vegetariërs zijn. Maar let wel op, want ei, koshere gelatine en (het beperkte aantal soorten koshere) vis zijn óók parve; bijvoorbeeld de ansjovis in Worcestershire Sauce.

DE staat voor Dairy Equipment. Dat is een parve gerecht, maar bereid op machines die kosher voor melkkost zijn. Voor licht lactose-intoleranten hoeft dat geen probleem te zijn, bij bewezen lactose-allergie is dit een no-go area, minimale sporen zijn niet uitgesloten.
OU hanteert sinds 2015 dit label niet meer, gebruikt ook hiervoor alleen nog D als typering. Er is wel veel protest tegen gekomen, dus net zo plotseling als DE verdween kan het terugkomen. Andere rabbinaten zouden het nog kunnen hanteren.

Ziet u een P is dat produkt geschikt voor pesach (joods pasen / passover). Dat heeft voor u geen consequenties.

Koshere voedingsmiddelen die vlees bevatten (en dus geen spoor van melk) zult u in de praktijk alleen tegenkomen in kosher-speciaalzaken.