Wie niet kosher of halal eet,
kan toch steun hebben aan de keurmerken. Bijvoorbeeld bij een dieet, of bij het vermijden van bepaalde grondstoffen.

Tot nu toe werden in Europa en Azië weinig producten voorzien van een kosher- of halalbeeldmerk. In Noord-Amerika is dat al lang heel anders.
Daar zie je vaak een symbooltje: soms los K, meestal in een cirkel Ⓚ of een ster, of een grote O met u Ⓤ erin. Komen die producten in bulk naar Europa, worden ze vaak herverpakt zónder die merkjes.
Dat is wel wat aan het veranderen;
in de VS ontdekken steeds meer, dat bepaalde gezondheidsbezwaren niet gelden voor koshere producten, een trend die naar Europa aan het overwaaien is.
Voor halal-producten groeit het gebruik van het keurmerk gewoon, omdat de vraag ernaar groter wordt.

Naast koshere en halal produkten, zult u ook biologische - met of zonder keurmerk - kunnen aantreffen.
Die zijn zo puur mogelijk; er zijn geen twijfelachtige toevoegingen toegestaan, maar dat maakt het niet automatisch kosher of halal.

Alle ins & outs van kosher en halal (voor allebei betekent dat: ritueel correct) hoef je niet te weten; deze tip gaat over wat je in de toko zou kunnen aantreffen.
Voor allebei geldt dat vlees dat niet halal of kosher geslacht is, elk bloed, niet verwerkt mag worden. Sporen van varkensvlees zult u dus zeker niet aantreffen, maar ook niet van op zich toegestane dieren; bloedworst zit ook niet stiekem verwerkt.

Voor allebei geldt ook, dat er standaarden voor hygiëne en correcte materialen worden nageleefd bij productie- en verpakingslijn.
Dát en de kosten van soms een heel team benodigd voor certificatie maken het dragen van een keurmerk duur voor een fabrikant. Verwachten ze geen duidelijke meeropbrengst zal toestemming tot etikettering van een keurmerk niet snel worden aangevraagd.
Het blijft wel altijd opletten. Bij een groeiende markt zullen sommigen dan ook ongeautoriseerd een bekend keurmerk op hun niet-koshere of -halal produkten etiketteren.
Zo is er zelfs ooit een oestersaus met Ⓤ aangetroffen, maar minder duidelijke vervalsingen zijn legio.
dubbel certificaat op vissausDubbele certificering is nóg duurder. Niet altijd nodig ook, want - op alcohol in het eindproduct na (lees het etiket) - valt de verder iets ruimhartiger halalcertificering onder dezelfde regels.
Bij twijfel is het natuurlijk wél handig.

snoep of andere rode dingen
De toch al, zeker bij kinderen zeer omstreden kleurstof E120 (karmijnrood, cochenillerood)
zit noch in koshere, noch in halal-gemerkte producten. Gemaakt immers van vermorzelde, zwangere cochenille-bladluis is dat verboden materie.

gelatine
Da's een lastige.Tot voor kort zat dat er niet in, want dat wordt gemaakt van (vnl. varkens)botten of -huid. Met andere, plantaardige middelen wordt hetzelfde effect bereikt. Inmiddels is koshere, parve gelatine betaalbaar genoeg voor massaproductie. Met een OU-teken Ⓤ erop kan iedereen (muv. veganisten) dat eten.

emulgatoren
In heel veel kant&klaar-producten zitten emulgatoren. Mayonaise, sauzen, deeg en nog veel meer. Prettig, zodat het niet in het potje in het schap al gaat schiften. Dat lukt niet altijd met alleen ei of mosterd als emulgator.
Een zeer belangrijke groep daarvan zit er niet in: E 422, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 441, 445, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 481, 482, 483, 491, 492, 493, 494, 495, 542, 570, 571, 572, 573, 630, 631, 632, 633, 640, 915, 1000, en 1518
maar!
Veel voorkomende emulgatoren, bijv. E471, E472, E481 en E482 (vetzuurglyceriden) worden ook vaak van plantaardige vetten gemaakt.
En dan mogen ze wél. Zie je een kashrut-of halalmerkje (of een vegetarisch keurmerk) heb je dus bij gebruik van deze emulgatoren geen dierlijke grondstoffen. Wei is weliswaar een melkproduct, maar is in contact geweest met dierlijk stremsel. Dat zul je dus niet in koshere of halal voedingswaren aantreffen.

Schaal- en schelpdieren
Met een kosher-keurmerk zitten die er niet in, zelfs geen spoor ervan. Ben je allergisch voor garnalen, mosselen, inktvis of welke schelp of ander weekdier dan ook, kun je rustig zo’n verpakking pakken.

Insecten
Misschien wel trendy, maar die zitten er bij geen van beide in. Ook niet per ongeluk.

Alcohol
Bij de productie van artikelen met een halal-keurmerk is geen alcohol gebruikt.
Een uitzondering is wijnazijn, waarvan de alcohol door het verazijningsproces op natuurlijke wijze is verdwenen.
Wat er niet gebruikt is, zit er ook niet in. Safe voor gebruik door kinderen dus.

Bij de productie van koshere artikelen mag wel alcohol worden gebruikt, maar juist niet van niet-koshere wijn(azijn).
Bij de sojasauzen levert dat nogal wat verwarring op. Een toelichting vindt u onderop die pagina