Bij een barbershop verkopen ze vaak geen baardverzorgingsproducten.
Of die enkele keer wanneer wel, alleen na afname van een verzorgingsbeurt.

Sommige drogisten verkopen soms wel pommade: een ouderwetse, vette pasta die wat glans geeft en zo'n 19e eeuwse fijngepunte, enorme snor in vorm wist te houden. Enige verzorging pretenderen ze niet met dat product, de chemie staat ten dienste van de vorm (en van de forse hoeveelheid shampoo van liefst hetzelfde merk, die je nodig hebt om het er weer uit te krijgen).
Houd je zelf je baard en snor in shape, dan heb je dus een probleem.
Baardhaar is nu eenmaal anders van structuur en heeft daarom andere verzorging nodig.

Daar is de toko op ingesprongen.
Geen groot assortiment, maar wel het beste dat we konden vinden; Beard Guyz gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten; vruchtenextracten, plantenolie en shea butter, die zichzelf al in vele natuurlijke haar- zowel als huid­verzor­gings­producten hebben bewezen.
Hun balsem voelt niet vet aan, is voor twee types baardhaar verschillend samengesteld.
De shampoo en conditioner geuren fris én ze verzorgen.

Beard Guyz beloven je baardhaar zachter en vormbaarder te krijgen en meteen vocht in de huid te brengen. En ook, dat er nooit grove chemicaliën in hun producten zullen zitten.
Wat betreft die claim: verwacht geen wonderen, maar in onze praktijktest bleek, dat zachter en vormbaarder al snel waargemaakt werd.
De aanschafprijs lijkt best wel hoog, maar je hebt er telkens zo weinig van nodig, dat die per beurt eigenlijk erg meevalt.

en verder ...

Ben je toch bezig je wastafel in te richten, kijk dan ook eens naar zwarte zeep.
Een oertraditionele combinatie van (alweer) shea butter en as, van geroosterde bladeren, cacao- of klapperbast gemaakt. De zeep reinigt daarmee onvoorstelbaar goed en laat meteen een boterzachte, vochtinbrengende laag achter. Uitsluitend natuurlijke ingrediënten. We voeren diverse merken, zowel als een stuk zeep of als zeep in een pot, met elk eigen, karakteristieke geuren. Allemaal ook lokaal en handgeproduceerd (meestal zijn dat vrouwencollectieven die zo economische zelfstandigheid bereiken), terwijl de dure Europese cosmetische merken voor hun zeep en crèmes met shea- of karitéboter alleen de noten importeren.
De zeep is romig genoeg om als scheerschuim voor de overgebleven plekken te gebruiken.
zwarte en sandelhoutzeep En het oog wil ook wat, zo'n stuk zwarte (nou ja, heel donkerbruine) zeep staat toch gewoon móói op een zeepschaaltje naast je zwarte flesjes?

Een andere traditonele geurmaker is sandelhout. In de tijd van Woodstock69 was dat een enorm gewaardeerde zeep. Vaak, ook toen al, op natuurlijke basis. Maar er was ook veel goedkope chemische namaak die nauwelijks naar iets leek. Misschien daardoor, maar plotseling was de zeep met sandelhout vrijwel volledig van de markt verdwenen. Vreemd, want in de parfumindustrie is het nog steeds een belangrijke grondstof, een zeer herkenbare, middelzware en toch frisse houtlucht met een zacht huideffect. Gelukkig is de zeep nog wel in productie gebleven. In China wel te weten, en dat is natuurlijk voor de toko ook een kerngebied. Sandelhoutzeep voerden we dus al die tijd gewoon wél. En we voeren 'm nog steeds: nieuwe generaties kunnen de karakteristieke geur dus gaan ontdekken. Sandelhoutzeep reinigt zachter dan zwarte zeep; is ook minder crèmig huidverzorgend.