Voor een design-pannenset ga je niet naar een toko. Voor functionele pannen wel. En dan blijken we opeens een grote keus te hebben. Loopt u de toko in, valt dat niet zo op. Kijkt u naar boven, ziet u allemaal verschillende, over vrijwel alle stellingen van de toko verspreid.
Woks zijn een duidelijke pan voor een toko. Die hebben we dan ook een eigen bladzijde gegeven. U vindt bij ons pannen en braadschotels; wat u niet direct ziet, zouden we toch wel kunnen hebben.
Een paar types willen we hier extra aandacht geven:

tawa of roti-bakplaat
Een forse, vrijwel vlakke plaat van dik plaatstaal met handvatten, uitgesneden handvat of een steel. Volstrekt vlak met uitgesneden handvat bestaan ook, maar die is wel heel lastig van een keramische plaat op te pakken of zelfs zonder krassen neer te leggen, daarvoor dus minder geschikt. Wél voor gas of grijze elektrische pitten.
Beide types zijn vanzelfsprekend geschikt voor het bakken van roti, tortilla's' of andere plaatbroden, het opwarmen van gekoelde of diepgevroren, gekochte roti's, het oppiepen van een Turkse pide, het soepel maken van maïstortilla of tortilla-wraps en zo nog wat zaken.
.De bijna vlakke plaat heeft ook nog een voordeel bij het droog roosteren van bijv. tarwekorrels, nootjes. Meer ruimte dan in een koekenpan, zodat verbranden makkelijker te vermijden is. En tóch rollen ze niet op de kookplaat.
Inbranden en onderhoud van een tawa is vergelijkbaar met dat van een een plaatstalen wok.
Hoewel toko's geen officieel monopolie hebben op de verkoop van tawa's, vindt u ze elders niet.

Een ideetje voor praktisch gebruik: steek met een koekjesuitsteker rondjes uit een oude boterham. Leg ze op een voorverwarmde, droge tawa en rooster ze op die manier tot party-toastjes. Sneller dan in de oven en u bespaart tot over 90% energie.


Stomen is een gezonde, energievriendelijke manier om je eten klaar te maken. De smaken van verschillende onderdelen van de maaltijd vermengen niet in de stoom. Daardoor kun je - bijvoorbeeld in de traditionele bamboe stoommandjes - met 1 pan met wat water tegen de kook aan - een heel diverse maaltijd stomen. Handig waar energie schaars is.
Doordat de vitaminen maar ook smaak niet weggekookt worden met ruim water is stomen gezonder dan koken, ook omdat er minder zout nodig is. Een stoompan hoort bij de basisuitrusting van een hedendaags huishouden. Een stoomoven kan natuurlijk ook, maar da's een forse investering.

Rijstkokers en stoompannen
Hoewel het om verschillende pannen gaat, is de overlap van gebruiksmogelijkheden zo groot, dat de keuze soms moeilijk wordt. Wat argumenten voor en tegen...

magnetron-rijsttomer   Een compacte, plastic pan waarin je twee porties rijst, bulghur en bijv. Palestijnse maftoul kunt koken in de magnetron. Daarnaast geschikt voor opwarmen van rijst, stomen van groente en couscous. Ideaal voor kleinbehuisden, die bijv. net ruimte hebben voor een magnetron en een inductieplaatje. Resterend rijstwater moet na 8-10 minuten koken worden afgegoten, dan nagaren. Goedkoop in aanschaf, maar naar verhouding duur in energiegebruik. Een magnetron is alleen energievriendelijk wanneer de kooktijd sterk wordt verkort en dat gaat juist bij het koken van rijst niet op. Bij het stomen van groenten juist weer wel, daarbij combineer je de pluspunten van zowel stomen als van de magnetron voor vitaminebehoud. Bijzonder handig af te wassen, kan ook in de machine. Alles bij elkaar een slimme keuze.

elektrische rijstkoker   Een buitenpan met een warmhoud/kookschakelaar en binnenin een verend verwarmingselement. Een aluminium binnenpan. Allemaal hebben ze een rijst- en watermaatbekertje, de meeste ook een rijstschep van plastic en een stoomroostertje. In de binnenpan van de allerkleinste kun je al voor vier personen ruim rijst koken, maar er zijn ook (veel) grotere. De pan schakelt automatisch van koken naar warmhouden, nadat de afgemeten hoeveelheid water (1½ x volume rijst) in de rijst is gekookt. Afgieten is dus niet nodig.
Wel kan er wat rijst zijn aangebakken (waarvan dan weer een lekkernij te maken is). Met de hoeveelheid water kun je tunen, hoe droog de rijst kookt, met omscheppen na de kooktijd kun je spelen hoe kleverig hij kan zijn. Let er bij stomen op, dat er geen zuur vocht (bijv. tomaten, rabarber enz) op het aluminium kan lekken. Dat oxydeert snel en is dan niet gezond meer om in te koken. Daarom mag de binnenpan ook nooit in de afwasmachine. Voorzichtig afwassen, zodat het aluminium niet krast, om zwaarder aanbakken te voorkomen.
Dit type rijstkoker biedt de meest energie-efficiënte wijze van rijst koken.
Andere granen als couscous of bulghur kun je hier uitsteken mee koken en ook is de pan zeer geschikt voor stomen van bijv. gevulde broodjes. Voor wie hem niet kan wegbergen zijn er talloze uitvoeringen in staal of kleur, rond of vierkant.

stoompan   Een roestvrijstalen pan, met daarop een (of twee) halfverzonken stapelpannen en een deksel.
De bovenpan kan ook gebruikt worden als vergiet voor het afgieten en uitstomen van de 8-10 minuten gekookte rijst. Hoewel daar - met reden - een andere vorm stoomdeel traditioneel voor is, kun je deze pan ook gebruiken voor een traditionele wijze van couscous stomen, boven de saus die onderin staat te pruttelen. Da's veel werk, echt voor een keertje, maar smaakt anders dan de 5-minuten snelkookcouscous die je in de meeste schappen ziet.
Een energievriendelijke (stomen) of -neutrale (rijst koken) pan, die in RVS-uitvoering ook makkelijk hand- en machinaal afwasbaar is. In de versie met twee stoominzetten kan een hele maaltijd in één pan worden bereid.
De onderpan kan ook met alleen het deksel worden gebruikt. Zo heeft u meteen een 2½ liter kookpan om bijv. soep in te maken.

stoominzet    wanneer u al voldoende pannen heeft, kunt u ook voor een losse inzet met koudgrepen, in verschillende maten bij ons terecht. Deze inzetten hebben forse gaten, zijn daarmee uiterst geschikt voor groente, vis of kip, maar opstomen van granen kan hiermee niet .

bamboe stoommandjes    zijn natuurlijk erg leuk, heel klassiek om uit te serveren, maar zijn ook gewoon heel goede stoommandjes. Afwassen is wel iets lastiger, meer hoekjes en spleetjes; ook zijn de hechtingen wat zwakker dan een klinknagel door staal. Stapelbaar, dus onderdelen van de maaltijd blijven goed gescheiden.

rantang
Deze maaltijddrager is bekend over heel zuidoost-Azië, van Indonesie tot India. Ze zijn er van twee tot vijf pannetjes. Per regio zijn er verschillen in uitvoering (en naam), een belangrijk verschil zit er in de sluiting. Wij voeren een authentieke, klassieke Indonesische rantang 14/2, dus met de traditionele klemveer voor het deksel, in een moderne, luxe RVS uitvoering met bordjes; een onderop en eentje als tussendeksel. Dat maakt hem ook geschikt voor een picnic. Of wat denkt u van een rantang als een wel heel persoonlijke lunchbox, die uw inzet voor duurzaamheid uitstraalt? Op zich al leuker dan plastic; veel leuker, authentieker en milieubewuster om 'm te laten vullen dan zo'n wegwerpplastic bakje. De klemveer aan het handvat als sluiting van het deksel maakt transporteren zonder morsen heel zeker. 't Is bij een rantang wel even oefenen, hoe het deksel makkelijk wordt geopend.
Tot in begin jaren zeventig werd de rantang ook in Nederland gebruikt door maaltijddiensten van de thuiszorg. Dat is nu vervangen door styropor boxen en diepvries-magnetronmaaltijden. Vast ook lekker, maar in sfeer kunnen ze hier niet tegenop.

Voedsel in een rantang blijft niet heel lang warm; voor veel oosterse keukens die lauw worden gegeten is dat geen bezwaar. Vroeg halen en thuis opwarmen? Zet ze gesloten in de stoompan of op het stoomrooster van een rijstkoker!