paginakop wok en veiligheid tips van Omoe
Een wok heeft een paar eigenschappen waarmee je moet leren omgaan.
  1. Belangrijk is, dat hij stabiel staat.
    Op een elektrische plaat is dat geen probleem. De geschikte woks of wadjans zijn uitgerust met een vlakke bodem.
    Nadeel is wel, dat een lichte wok van bijvoorbeeld gietaluminium al snel tijdens het omscheppen van de warmtezone glijdt.
    Bij koken op gas heb je een wokring nodig.
    Bij een echte wokbrander zit die er bij, voor andere dragers moet u 'm er los bijkopen.
    Ze bestaan er als ijzeren ring met uitparingen voor vier of zes pandragers. Een enkele keer heeft de ene kant er vier, de andere zes.
    Koop er meteen twee. Dan hoeft u niet een gloeiende ring op te pakken wanneer de wok naar een sudderbrander moet worden overgezet. Er bestaan ook aluminium wokdragers met een gladde onderkant. Daarin moet u zelf de uitsparingen op de juiste plaats voor uw grootste brander maken. Dat kan met een blikschaar, maar liefst met een ijzerzaagje om bramen en de bijbehorende bloedende vingers te voorkomen.
  2. Koop geschikte olie.
    Olie die niet heet genoeg kan worden verbrandt voordat u erin kunt bakken. Dat is bijzonder ongezond, maar ook vergroot u de kans op (onbedoelde) vlam in de pan.
    Geschikte olie heeft een veel hoger rookpunt, dat voorkomt deze bezwaren
  3. Houd een passend deksel in de buurt.
    Daarmee kunt u bij het nastomen even afsluiten. Ook kunt u een vlam snel ermee doven.
  4. Houd uw afzuigkap brandschoon.
    Doe de metalen roosters bijtijds in de afwas en reinig de binnenkant van de kap. Heeft u een kap met schuimplastic filters, vervang ze bijtijds en geef ze regelmatig tussendoor een sopje.

    Een vlam in de pan is bij deze temperaturen niet altijd te vermijden of zelfs gewenst.
    Maar hou er rekening mee, dat uw huishoud-wasemkap heel anders is geconstrueerd dan de professionele in wokrestaurants en ook veel lager hangt.
    Een vlam in een (lopende) afzuigkap kan dramatische gevolgen hebben. Voorkomen is echt leuker.
  5. Gebruik nooit een branddeken!
    Gaat er iets mis bij frituren of roerbakken, dan is de olie zo heet, dat een branddeken ook in brand vliegt. Van kwaad tot erger dus... Gebruik een poeder- of schuimblusser die geschikt is voor frituurbranden.
    Maar met een deksel of een spatdeksel bij de hand zal het niet snel zover komen.
  6. Schrik niet van gloeiende spatjes.
    Naast rekenen op gloeiende spatjes helpt een blouse of T‑shirt met lange mouwen ook uitstekend.
    In ieder geval er niet van zo van schrikken, dat u met gloeiende wok en al door de keuken tuimelt.
Heeft u een tip of een ervaring met de veiligheid van een wok, die u met anderen wilt delen?
Geef het door in de toko, misschien ziet u hem hier snel terug.